Twee deelnemers ‘Wedstrijd duurzaamste dorp’ onder de loep

Anloo met ‘Anloo vergroent’ en Gieten met ‘Oktober Kindermaand’.

ProeverijAnloo met ‘Anloo vergroent’

Anloo heeft al een ‘Fair Trade kerk’ en neemt vanuit de kerk initiatief om verschillende projecten op te zetten als het gaat om duurzaamheid zoals:

 • De inspiratie dag op 7 oktober
 • Het in beeld brengen van wat er al gedaan is zoal:
  • Energiezuinige verlichting in de kerk;
  • Bewust inkopen;
  • Tijdens de Magnusfair en boeldag de afgedankte spullen een nieuw leven geven;
  • De digitalisering van het dorpsnieuws.
 • Organisatie van het ‘weekend met groen randje’ op 4 en 5 november. Met deelname aan de duurzame huizenroute, een lezing over duurzaam bouwen en een groene borrelpraat (met soepenproeverij) waarin duurzame doeners in een korte pitch vertellen wat ze al doen.
 • Opzet van een projectgroep om de bedachte acties verder uit te voeren.

Tijdens het weekend met het groene randje was wethouder Co Lambert, van o.a. Duurzaamheid aanwezig en at een soepje mee tijdens de vegetarische soep proeverij.

expostie GietenGieten met ‘Oktober Kindermaand’

Meubelmaker ‘Het andere hout’ is initiatiefnemer van de actiedag ‘Oktober Kindermaand’ op 7 oktober 2017. Dit jaar had deze dag het thema Griezelen, ontleend aan het thema van de kinderboekenweek. Dit jaar speciale aandacht voor duurzaamheid. Om die reden hebben zij zich opgegeven voor de wedstrijd het duurzaamste dorp namens Gieten. Er werden verschillende workshops georganiseerd waar kinderen tussen 7-12 jaar zich voor op konden geven. Onderstaande bedrijven en verenigingen in Gieten namen deel aan dit initiatief. Tijdens de workshops werden FSC hout / natuurlijke - of gerecyclede materialen gebruikt. Afval  werd apart ingezameld, onder andere in de PET man. Daarnaast is enthousiast samengewerkt met twaalf bedrijven, verenigingen, bibliotheek en molen in Gieten. Alle activiteiten waren gratis voor kinderen. Ouders die afnemers zijn van de voedselbank kregen kortingsbonnen. Ongeveer 200 kinderen en ouders namen deel aan de actiedag. De overige deelnemende bedrijven waren: Bink en Fleur, EP, de bibliotheek, Jumbo, van Seijen bloemen, Optiek Visie, Molen Hazewind, Muziekschool de Hondsrug en Tikotaria.

Duurzaamheid element

Tijdens een workshop hebben kinderen  gefotografeerd. Hier is een tentoonstelling van gemaakt die op 3 november is geopend door wethouder Dijkstra in samenwerking met de kinderen die de foto’s hebben gemaakt. In de maand november is deze tentoonstelling te zien zijn in het gemeentehuis. In de maand december zijn de foto’s te bezichtigen in de bibliotheek in Gieten. Ideeën voor volgend jaar zijn om in het boekje van Oktobermaand Kindermaand op te nemen, dat kinderen gestimuleerd worden op de fiets te komen om zo autokilometers te sparen. Wethouder Duurzaamheid, Co Lambert ging met de organisatie op de foto en stak ze een hart onder de riem als het gaat om het duurzaamheid element tijdens oktober kindermaand. In januari wordt de uitslag bekend gemaakt van de wedstrijd duurzaamste dorp in Aa en Hunze.

Foto expositie gemeentehuis

Tot en met 1 december is de foto-expositie te bezichtigen in het gemeentehuis, Spiekersteeg 1 in Gieten. Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis, van 8.30 tot 16.30 uur en op donderdagen van 8.30 tot 19.00 uur.